Onko digitalisaatio kehityksen edellytys?

Tervetuloa seuraamaan blogiani. Olen Lyydia Leppälä. Opiskelen liiketaloutta Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Liiketalouden opiskelijana digitalisaatiosta puhuttaessa lähimpänä sydäntä on taloushallinnossa tapahtuvat muutokset. Uusia ohjelmistoja ja robotiikkaa kehitetään jatkuvasti ja alan innovaatioita jalostetaan jatkuvasti toimivammiksi. Yksi vahvimmin säännellyistä liiketoiminnan alueista on taloushallinto.(Kauppalehti.)

Digitalisaatio ja robotiikan implementaatio yhteisöihin tuottaa reaaliaikaisempaa, luotettavampaa ja kustannustehokkaampaa alaa. (Most Digital.)


kuva täältä

Digitalisaation pyörteessä opintojaan suorittavat ovat erinomaisessa asemassa valmistuessaan, koska korkeakouluissa on suuri painotus erilaisten sähköisten järjestelmien opetukselle. Monelle aiheesta lukeneelle saattaa syntyä huoli työpaikkojen supistumisesta. Omaa osaamista kannattaa kehittää jatkuvasti etenkin teknologian saralla. Vaikka työpaikat eivät supistuisikaan määrällisesti, tulee uusia työtehtäviä ja nimikkeitä syntymään digitalisaation myötä. Lähivuosina valmistuvat taloushallinnon ammattilaiset tulevat todennäköisesti muokkaamaan toimialaa. Perinteinen kirjanpitäjän työ saattaa kadota, mutta sen tilalle voi tulla nimikkeitä kuten robottimäärittelijä tai datan visualisoija. Periaatteessa digitaalisen kollegan työtä ei tarvitse edes tarkistaa.

Digitaalinen liiketoiminta voi olla olemassa olevan tuotteen tai palvelun muuntamista digitaaliseen muotoon. Tästä esimerkkinä yleisellä tasolla vaatekauppojen siirtyminen verkkoon tai cd-levyn digitointi. Liiketoimintamalli pysyi näillä aloilla entisellään ja musiikin tuottamisessa artisti edelleen sävelsi, levy-yhtiö tuotti ja jakeli ja levykauppa möi. Taloushallinnon innovaatioihin voi kuulua erilaiset palkanlaskennan työkalut.


kuva täältä
2000- Luvun alussa siirryttiin käyttämään verkkopankkeja, nyt 20 vuotta myöhemmin mobiilipankilla voi skannata laskun viivakoodin ja maksaa laskut edelleen kätevämmin. Tilitoimistoissa on havaittavissa samanlaista omatoimisuuteen kannustavaa kehitystä. Asiakkaat eivät lähetä kuitteja kirjanpitäjälle, vaan ostolaskut on mahdollista käsitellä sähköisesti ja tilittää koneoppivaa automaattitiliöintiä hyväksi käyttäen. Tilitoimistojen on pystyttävä kehittämään palveluntarjontaansa, mikäli kyky kilpailla markkinoilla on heille tärkeää. (Visma.)

Halusin tuoda esille yhden kiinnostavan innovaation. Valtion talouspuolella on tavoitteena siirtyä sähköiseen kuittiin 2025 mennessä. Pähkinänkuoressa eKuitit eli maksujärjestelmän automatisointi ja sähköiset kuitit toisivat valtiolle kymmenien miljoonien eurojen vuotuiset säästöt. Varat olisi näin mahdollista allokoida muihin tarpeisiin. Toimintamallit eKuitin implementointiin ovat jo olemassa ja käytännössä haasteena onkin saada kauppiaat käyttämään sitä. 2025 Mennessä tarkoitus on, että eKuitti olisi valtion yhteinen ja pakollinen ratkaisu. Arvioidaan, että valtion säästöjen lisäksi eKuitti säästäisi vuositasolla 800 miljoonaa euroa yritysten työkustannuksissa. (Valtiokonttori.)



Lähteet


Kommentit

Suositut tekstit